Helt tilbage i hulemandstiden mener man, at mennesker har røget ting. En teori er, at hvis hulemændene havde nedlagt et stort bytte, hang de det op i toppen af hulen, som selvfølgelig var fyldt med røg på grund af det, der altid var i gang.
Af den grund fandt man ud af at røgen konserverede maden, sådan det kunne holde længere. Dette var selvfølgelig smart for hulefolkene, sådan de kunne nedlægge et stort dyr uden, at noget mad gik til spilde. Desuden fandt de også ud af, at røgen ikke kun konserverede maden, men også ændrede smagen.
Der er gået lang tid siden, nu bruger vi rygning til at ændre smagen i vores mad. Hvis du også synes det lyder spændende, kan du læse med videre her.
Røget laks
Årh ja. Nok den bedste fiske ret man kunne tænke sig. Laks er en af de bedste fisk at spise, ikke kun på grund af dets høje niveau af omega tre fedtsyre, ikke fordi at denne fedtsyre sørger for at din hjerne bliver myeliniseret, og du af den grund kan tænke hurtigere og koncentrere dig i længere tid, men fordi det simpelthen bare smager fantastisk.
En god ret du kan prøve, er røget lakse-pandekager. Til denne ret skal du bruge, madpandekager, flødeost, røget laks, salat og tomater. Denne simple ret smager fantastisk. Du får den fede smag fra flødeosten, den lækre fiskesmag fra laksen og det sunde friske twist fra salaten og tomaterne.
Røget mørbrad
Alle ved at det bedste stykke kød på en ko er nakken eller mørbraden. Koens nakke er det reneste stykke kød man kan få, og derfor også dyreste, men prisen er det værd. Man finder ikke noget mere mørt eller lækkert stykke kød.
Du kan lave en simpel sommerret, med røget mørbrad, nogle kogte nye kartofler og en let hvid dressing sovs. Denne ret er ret minimalistisk og sørger for, at mørbraden får lov at stå få sig selv og trække alt opmærksomheden.
Hvis du er pjattet med opskrifter, kan du finde flere på vielskermad’s hjemmeside
Røget blåmusling
En sommerhustur med gåture langs stranden, blåmuslingjagt og hjemmelavet lækker aftensmad er der få, der kan sige nej til. Prøv at ryg dine egne fangede blåmuslinger. Blåmuslinger har den lækreste konsistens, og sammensat med den lækre røgede smag, kan man ikke gå galt i byen.
Sammensæt dine røgede blåmuslinger, med en let salat og nye kartofler og du vil ikke fortryde det.